Живеем в по-опасен свят, призна генералният секретар Основната цел на

...
 Живеем в по-опасен свят, призна генералният секретар Основната цел на
Коментари Харесай

Как НАТО ще възпира Русия? Йенс Столтенберг заговори в София за мир и за повече пари за отбрана

 Живеем в по-опасен свят, призна генералният секретар

Основната цел на НАТО не е да се бори против войната, а да я предотвратява, с цел да може да се подсигурява мирът, с цел да се подсигурява, че офанзива на една страна ще провокира отговор от целия алианса. Това сподели в откриването на Парламентарната асамблея на НАТО в София  генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

„ Целта е мирът и това се прави посредством въздържане и защита. Имаме нападателна Русия, която употребява мощ против съседи на НАТО - Украйна, Грузия, Молдова, заканите към тези страни и би трябвало да създадем доста повече ", добави той.

„ Във Вашингтон ще можем да демонстрираме пред целия свят, че когато се съгласим, че са ни нужни повече сили, нови качества, с цел да изпълняваме това. Добрите вести са, че виждаме, че нашите съдружници дават повече сили. Те влагат в нови военни качества и усилват готовността ни “, съобщи генералният секретар на НАТО. 

По думите му НАТО се трансформира, НАТО реагира и се приспособява на изменящия се свят.

„ Швеция към този момент е измежду нас като пълновръстен член на НАТО. Добре пристигнали! “, възкликна той от трибуната, а по-късно посочи, че през юли на срещата на върха във Вашингтон ще се празнува 75-ата годишнина на най-силния алианс в историята на човечеството “, посочи той.

„ Той е толкоз сполучлив, тъй като успяхме да се обединим макар въпреки разликите. Успяхме да се пригодим. Сега живеем в по-опасен свят - НАТО би трябвало да реагира на тази сложна конюнктура на сигурността ", разяснява Столтенберг.

„ Втората съществена тематика на срещата на върха във Вашингтон ще е Украйна. Ние видяхме офанзивата в мола в Харков с доста жертви. Това е още един образец на бруталността на тази война. Тя би трябвало да спре. Русия би трябвало да спре да атакува една суверенна страна. Това не неприемливо “, добави той.

„ Съюзниците от НАТО предоставиха невиждана помощ на Украйна. Аз съм признателен за това “, посочи генералният секретар на НАТО. 

Той разяснява, че с поддръжката на алианса украинците са съумели да освободят 50% от територията, която е била окупирана от руснаците при започване на така наречен специфична военна интервенция. 

„ Трябва да помним от кое място започнахме през февруари 2022 година! Тогава множеството специалисти смятаха, че Русия ще управлява Киев след дни и след седмици цяла Украйна. Това не стана. Украинците с военната поддръжка на съдружниците на НАТО освободиха 50 на 100 от територията. Те съумяха да потопят доста от съветските кораби в Черно море, отвориха кулоар, нанесоха огромни загуби на съветските сили. Това са значими облаги и победи за украинските сили, а ние помогнахме за това “, добави той.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР